Virgil Dumbravă demonstrează risipa de bani publici prin noul iluminat al str. Grivița, și alte lucrări. INTERVIU…

You must need to login..!

Embed Code

Virgil Dumbravă: Proiectul iluminatului străzii Grivița este un proiect greșit, și nu va duce decât la o risipă importantă de bani din bugetul Primăriei Călărași. Pe lângă demontarea unor stâlpi și corpuri iluminat, noi montate acum 4 ani și care au o durată de viață de 10 ani, se montează alți stâlpi. Mi se pare anormal montarea de corpuri pentru iluminatul pietonal. Trotuarul are o lățime de cca. 1 metru. Corpul de iluminat public iluminează nu numai șoseaua dar și în spate trotuarul, destul de bine, cu aceeași intensitate. Parametrii de iluminare îi găsim pe cele 2 direcții.VIDEO

Montarea pe același stâlp a unui alt corp de iluminat nu face decât să suprapună iluminatul public cu un alt iluminat pietonal dar care în cea mai mare parte iluminează…curțile oamenilor. Fostul viceprimar, acum manager al unei firme cu expertiză în proiectarea și realizarea sistemelor de iluminat a prezentat la planșă despre ineficiența acestui proiect și risipa de bani publici prin montarea suplimentară a peste o sută de corpuri de iluminat pe o lungime de 2,54 km. Traficul pietonal este foarte restrâns datorită amplasării pe trotuarul îngustat la cca. 1 metru a cutiilor de racordare la utilități, în care vor fi montate contoarele electrice.Circulația va fi incomodă. Soluția este incorectă. De la contor la utilizator se va realiza un branșament subteran cu canalizații, tubulatură, cabluri speciale. Aceste lucrări aparținând proprietarilor poate ca să-i oblige la suportarea plăților pentru aceste branșamente subterane noi. Este vorba undeva la 200 – 300 lei/ metrul liniar. O sumă importantă mai ales pentru locul de distribuție care se află la distanță mare. Ar trebui consultați cetățenii astfel încât costul acesto lucrări să nu cadă în sarcina lor.

Desființarea zonelor verzi și tăierea arborilor de pe str Grivița dar și municipiu este un lucru grav. Cred că salariații Primăriei nu știu care este regimul tehnic și juridic al spațiilor verzi. Ele nu se pot desființa, distruge, ocupa ori construi. Registrul spațiilor verzi consemnează aceste spații, iar modificările ce li se aduc constituie contravenție. Amenzile sunt de până la 20 000 lei pentru fiecare metru pătrat. Le recomand celor din Primărie să citească legea. Spațiul verde trebuie doar amenajat. Copacii au un regim identic. Nu poți tăia orice copac când vrei. Numai în anumite condiții trebuie tăiați, și după o expertiză când este un pericol pentru cetățeni. Îi rog pe cei din Primărie să citească legislația să pună mâna pe carte…

Impoziteleeste timpul să penalizăm pe cei ce nu își fac treaba – a spus Dumbravă , dând exemplul personal cu o cerere depusă la care nu a primit răspuns în termenul legal de 30 zile. La o altă cerere redepusă în legătură cu prima nu am primit răspuns, chiar dacă salariații m-au asigurat că se va întâmpla. Mi-am pierdut timpul. Cineva de acolo nu și-a făcut treaba. Eu nu sunt dispus să mai plătesc astfel de funcționari, care sunt obligați să ne respecte. În astfel de condiții eu nu mai sunt dispus să-i plătesc…Voi plăti impozitul mai puțin cu cât cred eu că revin funcționarilor ce nu își fac treaba. Ei nu mai trebuie plătiți. Plătesc taxele dar salariile a astfel de funcționari nu trebuie plătite a spus el – dănd exemplul unei taxe care nu se putea plăti pentru că funcționarii nu știau …să o stabilească…Condiții în care Dumbravă a asistat la lipsa de pregătire a unor funcționari, ce nu cunosc legea. El a indicat că plățile trebuiesc a se face fracționat nu pe suma întreagă cum cer unii funcționari.

Dumbravă a apreciat drept electoral refuzul Primăriei de a elibera autorizația de construire a drumului de acces în municipiu dinspre Piscicola, afectând modernizarea municipiului. Drumul este de interes public iar Iliuță merită respect pentru că vrea să îl reabiliteze. În spatele autorizării și eliberării avizelor stau interese personale, electorale ale primarului. Conf legii numai dacă se schimbă condițiile inițiale se cere eliberarea altui aviz. Sunt probleme mari la Primărie care nu vrea să elibereze autorizația. Întârzierile așa de mult timp mă face să cred că adevărul este la mijloc…Dacă Primăria a sistat, a constatat, atunci trebuia să amendeze simbolic dar să elibereze documentația să își dea concursul pentru a se reîncepe lucrările. Lucrările sunt de interes public și nu o afacere a CJ. Explicația este doar electorală. De ce să îl facă Iliuță? Pentru că astfel cetățenii s-ar îndrepta cu votul către el. Nu așa trebuie gândit…este total defectuos pentru municipiul nostru…Acum drumul era finalizat.

Propunerea de creștere a prețului apei și canalizării de cca 21% a fost aspru criticat. În afară că suntem printre cei cu cel mai mare preț, văd că cei de la Ecoaqua vor să fim primii. Care a fost reacția Primăriei sau a CJ la aceste creșteri de prețuri? S-au discutat cu cetățenii? De ce să nu se discute public? Cetățenii vor fi cei afectați. Trebuia să existe dezbatere publică. Acolo este o incompetență crasă pentru a ascunde creșteri de salarii. Managerul trebuie să plece. Trebuiau reduse pierderile, nu imputate cetățenilor, trebuiau montate la parter contorii de apă, iar pierderile vecinilor să nu fie suportate de bunii platnici. Rețeaua nouă se sparge în fiecare zi. Dacă tu vii ca manager și spui că ai pierderi de peste 50% atunci trebuie să te duci, să îți dai demisie. Ai rețele noi, stație de epurare noi…ești extrem de incompetent…asta presupune. Plata apei pluviale este incorectă. Apa pluvială este colectată de rețeaua menajeră. Dar nu există așa ceva, rețelele fiind comune. La Ecoaqua trebuie o schimbare de management – a concis Dumbravă indicând măsurile de luat.

A venit primăvara și  conducerea Primăriei își face propagandă cu lucrările promise la piețe de vreo 8 ani, acelea  de a reconstrui o Piață, un Bazar…Oamenii nu mai cred în povești. S-a semnat contractul dar nu se întâmplă nimic. Este de înțeles că se vorplanta căteva cărămizi înainte de alegerile locale…Buna intenție trebuia să o vedem atunci când s-a demolat.S-a demonstrat că nu au avut bani pentru a face altă construcție. Demolarea presupunea prevedere bugetară pentru construire. Pozele primarului arată frumos dar nimic nu se vede. Poate sunt pentru alt oraș…Nu este în regulă cu Bazarul. În 2007 am făcut un proiect ce a costat 1 miliard și s-au cheltuit acum bani pentru alt proiect. Consilierii nu au fost informați despre asta…Este grav. Ei trebuiau să stabilească cum se fac investițiile fiind corect informați.