You must need to login..!
Tache Mirela, candidat la Alegerile parlamentare din partea PSD Călărași a răspuns invitației jurnaliștilor pentru a răspunde privind Programul PSD pentru IMM-uri și parteneriat care se bazeaza pe 4 piloni majori:
- Crearea unui ecosistem de afaceri capabil să facă faţă provocărilor viitorului: digitalizarea, tranziţia către o economie verde, concurenţa pe pieţele internaţionale.
- Resurse umane calificate şi cu competenţe în tehnologia informaţiei;
- Susţinerea iniţiativelor antreprenoriale;
- Un sistem legislativ modern si adaptat nevoilor mediului de afaceri
Pentru a crea un ecosistem viabil, PSD prin programul de guvernare vine în sprijinul mediului de afaceri cu următoarele scheme de finanțare:
Programul Tech Nation. Sprijin de 1 miliard de euro în 4 ani, în granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 5.250 de Start-Up-uri anual, 125 pe județ, anual, dezvoltarea a 21.000 de Start-Up-uri în 4 ani și crearea a 42.000 de locuri de muncă stabile.
Programul Student First Company. Schema de ajutor de stat de 200 milioane de euro în 4 ani, prin granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri în 4 ani de către studenți și crearea a 8.000 de locuri de muncă stabile.
Programul Start-Up Diaspora Next Gen. Schemă de ajutor de stat de 200 milioane de euro în 4 ani, prin granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri în 4 ani de către românii reveniți din diaspora și crearea a 8.000 de locuri de muncă stabile.
Programul Start-Up Revolution. Posibilitatea ca tinerii cu vârsta de peste 16 ani să poată înființa un „SRL de exercițiu”, pentru o durată determinată de până la 2 ani, cu o cifră de afaceri de maximum 20.000 de euro. După împlinirea vârstei de 18 ani a asociatului unic, a unuia dintre asociați sau administratori, „SRL de exercițiu” devine un SRL obișnuit sau se radiază.
Programul Business Online. 20 milioane de euro pentru crearea a 400 de business-uri online pentru companii românești de dimensiuni micro și medii, care caută să-și distribuie produsele către clusteri importanți de marketplace-uri sau IMM-uri care oferă servicii online de telemedicină, consultanță, sau alte tipuri de servicii.
Programul Creștem România. Stimularea producției și a accesului pe noi piețe pentru 20.000 de IMM-uri și 400 de companii mari. Schemă de ajutor de stat de 580 milioane de euro pentru granturi și 60 miliarde de lei plafon de garanții în 4 ani. Valoarea creditului poate fi de maximum 2 milioane de euro per beneficiar IMM și 10 milioane de euro pentru beneficiar companie mare, cu eligibilitate în funcție de regiunea de dezvoltare.
Programul Export România. Schemă de ajutor de 200 milioane de euro pentru susținerea a 1.000 de companii românești exportatoare și echilibrarea balanței comerciale.
Programul Start Micro Prod. Plafon alocat în valoare de 10 miliarde de lei, pe o perioadă de 4 ani, pentru finanțarea micilor producători autohtoni, în vederea formării de clustere zonale de afaceri, a incluziunii sociale și creșterii gradului de ocupare a forței de muncă în zone rurale, în special în orașele slab industrializate. Garanție de stat de 80%. Valoarea finanțării va fi de maximum 500.000 de euro per beneficiar.
Programul Restart Sport. Încurajarea antreprenoriatului în rândul foștilor sportivi de performanță. Valoarea programului este de 20 milioane de euro, cu o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 400 de Start-Up-uri pentru realizarea de investiții în domeniul sportului. Schema de ajutor de stat va asigura finanțarea a cel mult 90% din cheltuielile investiționale eligibile.
Programul Women in Tech. Sprijin pentru finanțarea firmelor din domeniul IT sau adiacent, cu acționari majoritari femei. Valoarea programului este de 200 milioane de euro, cu o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri pentru realizarea de investiții în capacități noi de producție.
Programul Export România. 50 milioane de euro anual, pentru susținerea antreprenorilor români pentru participarea la târguri și expoziții în afara țării, cu scopul internaționalizării afacerilor.
Resursa umană reprezintă un factor cheie într-o economie sănătoasă. În acest sens, prin măsurile prevăzute în programul de guvernare, PSD sprijină angajații care se confruntă cu pierderea locului de muncă, prin programe specifice și aici vorbim de Programele Outplacement și România Profesională!, în vederea completării pregătirii profesionale / calificării / recalificării în domenii de importanță pentru economia națională, pentru găsirea unui nou loc de muncă, în scopul reducerii ratei șomajului.
Nu în ultimul rând, trebuie să creăm un sistem legislativ adaptat nevoilor mediului privat prin: modernizarea Legii societăților nr. 31/1990, adoptarea unei noi strategii pentru IMM-uri – ORIZONT 2035, a unei legi cu privire la startup-uri dar și măsuri care să conducă la debirocratizare, identificarea și prevenirea suprareglementărilor.
Doar prin acordarea unui sprijin real antreprenorilor și prin stabilitate fiscal-bugetară, România va putea să aibă o economie puternică care să ajute la îndeplinirea obiectivelor programului de guvernare ale Partidului Social Democrat.
Comandat de Partidul Social Democrat – Filiala Călărași, CUI mandatar financiar coordonator: 11240017