You must need to login..!
Fosta administraÈ›ie liberală avea 4 proiecte. Actuala administraÈ›ie social-democrată are 44 proiecte. SalariaÈ›ii primăriei fac față cu greu cerinÈ›elor primarului Marius Dulce, dar nu se plâng…
Ionuț Savu: Pregătim foarte multe proiecte pentru perioada următoare. Și pe Fondul de Mediu, chiar am intrat pe ultima sută de metri, suntem în consultare. Pe Porgramul Operațional Regional sunt proiecte mari, sunt axele următoare din exercițiul financiar 2021-2027, pe care le pregătim. Am intrat în linie dreaptă cu documentațiile tehnice, cu PT-urile. Suntem pregătiți și pentru proiectele care sunt în cadrul BRCT, pe zona transfrontalieră. Suntem în discuții cu partenerii bulgari, chiar foarte avansate. Pe PNRR, chiar am atacat tot ce am putut și a fost benefic pentru municipiul nostru. În această zonă, din punctul meu de vedere, stăm foarte bine, este foarte mult de muncă și chiar profit de ocazie să felicit colegii din cadrul Direcției de Programe și Dezvoltare Locală și Direcției Tehnice, și, bineînțeles, colegii ceilalți din primărie, care pun umărul la treabă. Este o muncă grea și continuă. Sunt 42 de proiecte în implementare, în pregătire. Le-am pierdut numărul. Acestea vizează eficiența energetică în școli. Atenția noastră, ca primărie, către sistemul de învățământ, a fost foarte mare și pentru unitățile de învățământ. Pot să spun că nu am ratat nimic. Chiar și din bugetul local am făcut investiții foarte mari în unitățile de învățământ. Urmărim și zona aceasta de energie electrică. Vrem să facem inclusiv un parc fotovoltaic. Suntem în discuții și cu Ministerul Energiei, pentru că anumite legi nu sunt reglementate, nu au norme de aplicare, iar noi nu putem deveni un producător. Vrem să abordăm fiecare unitate de învățământ, fiecare instituție publică, să vedem cum le putem dota cu panouri fotovoltaice, să asigurăm consumul propriu. Bineînțeles, rămâne provocarea pe care am avut-o de la bun început: un parc fotovoltaic, pentru a asigura sistemul de iluminat, consumul de energie din sistemul de iluminat public.
LuminiÈ›a Trifu, directoarea DirecÈ›iei de Programe È™i Dezvoltare Locală: Volumul de muncă È™i responsabilitatea pe care o implică o astfel de activitate sunt foarte mari. Din fericire, la nivelul primăriei, peesoanele care sunt implicate în echipele de proiect È™i care contribuie la implementarea acestora sunt conÈ™tiente de rolul pe care îl au ca funcÈ›ionari publici în primărie, mai ales în această perioadă în care sunt puse la dispoziÈ›ia UAT-urilor, inclusiv a celor reÈ™edință de judeÈ›, aÈ™a cum este È™i municipiul CălăraÈ™i, sume foarte importante, care pot contribui, în mod substanÈ›ial, la dezvoltarea locală. Nu am întâmpinat blocaje până la momentul acesta. Normal că mai apar È™i nemulÈ›umiri, dar nu este deloc de neglijat munca pe care colegii mei o depun, inclusiv în afara programului, È™i asta nu din cauza faptului că nu sunt eficienÈ›i în cele 8 ore de program, ci din cauza volumului foarte mare de muncă È™i din cauza dificultății activității. (…) Aceste ajustări ale preÈ›urilor au provocat o adevărată furtună în domeniul documentaÈ›iilor È™i de decontare, de verificare, iar atât ADR-ul, cât È™i ministerul sunt alături de noi È™i toÈ›i facem un efort să absorbim sumele pe care le-am contractat, în cea mai mare parte, până la 31 decembrie. Stadiul în care suntem noi cu implementarea proiectelor nu este cu nimic în urma proiectelor similare din È›ară, pentru că participăm la întâlniri pe care le organizează ministerul È™i ADR, la nivel regional, È™i normal că facem comparaÈ›ie cu ceilalÈ›i beneficiari. (…) ÃŽncercăm să facem față È™i celor care sunt acum în implementare È™i, bineînÈ›eles, nu trebuie ratate cele care sunt în pregătire.Â