Primarul Marius Dulce anunță ce blocuri vor beneficia de reabilitarea energetică, în mod gratuit. VIDEO

You must need to login..!

Embed Code

Semne bune anul are! Primarul Marius Dulce aduce la început de an vești bune privind aprobarea finanțării pentru reabilitarea energetică a mai multe scări de blocuri din mun. Călărași. Primarul Marius Dulce ne-a spus cu regret că în mun. Călărași până în prezent municipalitatea nu a realizat prin vreun program lucrări de reabilitare energetică. Pe termen mediu-lung, renovarea energetică este utilă din punct de vedere financiar,crește valoarea proprietatii,creste nivelul de confort în propria locuinta deoarece izolarea termică executată profesional are efecte pozitive prin protecția împotriva zgomotului si a umidității Aceste lucrări  presupun Reabilitare cu izolație termică. Există trei zone principale de izolare termică:

-izolarea exterioara
-izolarea interioara
-izolarea peretilor la interior

Izolația exterioara definește structura peretelui exterior cu materiale izolatoare suplimentare. Acest tip de izolație termică este adesea efectuat prin utilizarea sistemelor compozite. Izolareaea externă din punct de vedere tehnic include, de asemenea, înlocuirea geamurilor. 

Primar, Marius Dulce: Implementarea acestor tipuri de programe presupune ca scările de blocuri, blocurile să fie organizate prin Asociații de proprietari. Am putut obține fonduri prin PNRR și să refacem energetic structura unor clădiri până la consolidarea acestora ex. blocului A13. Sunt 16 scări de bloc, și mai multe școli pentru care am obținut finanțare. Trebuie să terminăm lucrările până în 2023. Concret  vor beneficia blocul A6,  A18, A15, A17, M43, A1, A2, A3, A4, A5 – diferite scări. Continuăm acest tip de proiect și prin finanțare la Agenția Fondului de Mediu / dar nu am semnat încă. Ne vor chema pentru a reabilita blocurile sociale din cart. 2 Moldoveni, respectiv  J9 și J28. Este vorba de acele blocuri sociale degradate pe care le cunoaștem și pe care le vom realilita energetic prin programul Valul renovării – a arătat primarul Marius Dulce. 

Am optat să reabilităm și blocurile sociale pentru că și acolo locuiesc oameni, și aceștia au dreptul de a beneficia de avantajele a astfel de lucrări. Valoarea primelor 3 proiecte este 15,8 mil lei fără TVA. Avem 4 unități de învîțământ de reabilitat prin PNRR: Școala Mihai Viteazul, Nicolae Titulescu corpul 1, 2 și 3. Urmează Școala Mihai Viteazul corpul B și A, Colegiul Economic corpul b/ Școala nr. 2 – în valoare de peste 30 mil lei. În total sunt vreo 55 mil. euro fără fondurile pe care le vom lua prin AFM, respectiv pentru iluminat, extindere iluminat – vom ajunge la peste 60 mil. euro accesări de fonduri. 

Ne dorim să extindem astfel de lucrări. Avem nevoie ca cetățenii care locuiesc la blocuri să se organizeze sub forma Asociațiilor de proprietari. Este forma juridică care permite accesarea a astfel de programe și obține finanțarea. Ne obligăm să le acordăm consultanța juridică necesară, ușa biroului meu este deschisă pentru cei care vor să facă acest pas. Apoi costurile de înregistrare sunt de 1000 – 2000 lei maximum – a încheiat primarul Marius Dulce.