Prefect, Barbu Valentin/ PNL: În campanie PSD promitea călărășenilor reducerea prețului la apă, și uite unde am ajuns în acest moment. VIDEO

You must need to login..!

Embed Code

Prefect, Barbu Valentin:  Referitor la Ecoaqua.. îmi aduc aminte că în anul 2020, nu o luați ca un atac la domnul Grama, dar este o constatare tristă, în campanie, era un laitmotiv… Drăgulin scumpește apa, liberalii scumpesc apa…sunt sigur că vă aduceți aminte. Ce s-a întâmplat după ce au câștigat alegerile? Ar trebuit să aducă o explicație cineva. În campanie se promitea călărășenilor reducerea prețului la apă, chiar îmi aduc aminte foarte bine, și uite unde am ajuns în acest moment. Eu vă spun că există o soluție, nu e simplă, dar există.
Problema este ca acel mai înainte pomenit să aibă bunavoința să o facă. În cadrul proiectului POIM mare, de la nivelul întregului județ, există un plan tarifar mare, aprobat de către Autoritatea de Mangement și ANRSC. Acum…..este corect, că se fac niște investiții din fonduri europene care trebuie amortizate într-un termen rezonabil de timp. Dar, eu vă spun…este corect să plătim în avans, prin prețul apei, această amortizare? Nu cumva era mult mai corect să plătim din momentul în care beneficiam de investițiile făcute? Vă dau un exemplu: sunt multe localități din județul Călărași și din Ialomița care așteaptă aceste investiții. Dar cum? Luăm banii în avans pentru ceva ce, încă, nu beneficiem? Vor mai trece, din păcate, doi-trei ani până când o parte dintre beneficiari vor avea apă potabilă de bună calitate. Cu toții ne dorim lucrul ăsta, dar mie mi se pare un pic ciudat să iei în avans oamenilor mulți bani.
Acum… la Călărași avem o apă de bună calitate, dar nu face obiectul acestui contract. Cu toții și mai ales în zona rurală, multe localități așteaptă aceste investiții pentru că suferă, mai ales din cauza secetei, unele dintre ele..având puțuri forate..se colmatează și nu mai există resursa asta. Repet, acestă soluție, părerea mea este că există prin revizuirea planului tarifar, numai că trebuie și ca cineva să își dorească să facă acest lucru.
Știu că pierderile sunt mari la Ecoaqua, probabil domnul director o să dea o explicație sau a dat-o, știu că sunt mulți salariați, nu știu dacă e justificat numărul lor, poate da, poate nu, dar s-ar putea regla, cumva, problema și acolo. Numai să ai buna-credință și să o faci. Nu știam că urmează a fi majorat prețul de la 1 ianuarie 2024. Ne vom duce foarte sus cu aceste măriri, da, este o resursă scumpă, dar parcă și prețul este prea mare.”