Percheziții în Călărași și Constanța. Grupul de 15 persoane săltate de D.I.I.C.O.T. ascundea banii și cocaina lângă apometre.VIDEO

You must need to login..!

Embed Code

La data de 06.04.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 12 inculpați pentru săvârșirea  infracțiunilor  de  constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, finanțarea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc, punerea la dispoziție, cu știință, a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri de mare risc, proxenetism și furt calificat.

În cauză s-a reținut că, în luna ianuarie  a anului 2022, în județul Constanța, s-a constituit un grup infracțional organizat, format inițial din 3 membri, la care ulterior, au aderat alte 12 persoane.Membrii grupului au procurat cocaină din Guyana Franceză pe care au transportat-o, prin intermediul unor cărăuși, pe ruta Olanda-Franța-România, în scopul comercializării.

Astfel, în luna aprilie 2022, pe un aeroport din Paris, a fost identificat unul dintre cărăuși, în timp ce transporta peste un kilogram de cocaină, pe relația Guyana Franceză – Paris – Olanda – România.

De asemenea, s-a reținut, că patru membri ai grupării au recrutat 5 persoane vătămate, în scopul determinării sau înlesnirii practicării prostituției în România,  Germania, Austria, Elveția și Belgia.

Totodată, patru dintre membrii grupului infracțional au săvârșit trei infracțiuni de furt calificat, constând în sustragerea unor sume de bani din seiful unei societăți comerciale, a unor bunuri dintr-o societate comercială, din județul Constanța și a diferite mărfuri din autocamioane transport marfă.

În cursul zilei de 06.04.2023,  au fost efectuate 20 de percheziții pe raza județelor Constanța și Călărași fiind identificate și ridicate sumele de 18.000 de euro, 35.000 de lei și 1.200 de dolari, bunuri destinate cântăririi, porționării și ambalării drogurilor, cantitatea de aproximativ 50 de grame cocaină, 31 telefoane mobile, 39 cartele SIM, un laptop, înscrisuri și alte bunuri cu valoare probatorie.

În cursul investigației a fost  percheziționat un container aflat în incinta Portului Constanța Sud-Agigea, în interiorul căruia au fost descoperite bunuri electrocasnice și de îmbrăcăminte noi, a căror proveniență nu a putut fi justificată.

În cursul zilei de astăzi, 07.04.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă a celor 12 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile și arestarea în lipsă a altor 3 inculpați, care se sustrag urmăririi penale. Activitatea de cercetare a fost realizată împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La acțiune au participat polițiști de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție, precum și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.