You must need to login..!
COMUNICAT DE PRESĂ
- Analiza accidentelor rutiere în primele 9 luni, măsurile și rezultatele obținute de polițiștii rutieri
Misiunile desfășurate de polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pentru cetățenii din județ și creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice.
Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a numărului de victime, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare măsuri care au vizat prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, în principal, prin depistarea și sancționarea celor care consumă alcool sau substanțe psihoactive la volan, a șoferilor care circulă cu viteză excesivă, precum și prin sancționarea indisciplinei pietonilor/bicicliștilor și neacordării priorității de trecere.
În cazul accidentelor grave, în perioada ianuarie-septembrie 2023 se înregistrează scăderi la numărul accidentelor 31 (-4) și la numărul persoanelor rănite grav 11 (-16).
În cazul accidentelor grave, în perioada ianuarie-septembrie 2023 se înregistrează creșteri la numărul persoanelor decedate 23 (+4).
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost: viteză neadaptată la condițiile de drum, abaterile săvârșite de către pietoni și abaterile săvârșite de către bicicliști.
20% dintre accidentele rutiere grave s-au înregistrat în mediul urban (6), iar restul de 80% în mediul rural (25).
51% dintre accidentele rutiere grave (16) s-au înregistrat în interiorul localităților, iar restul de 49% în afara localităților (15).
Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe rețeaua drumuri naționale, 18, reprezentând 58%, urmată de rețeaua drumuri județene 10, (32%) și străzi 7, (20%).
65% dintre decese (15/23 persoane decedate) s-au înregistrat pe drumurile naționale.
Artera care prezintă cel mai ridicat risc de producere al accidentelor rutiere grave este reprezentată de Drumul Național 4 unde au avut loc 6 (+3) accidente grave soldate cu 5 (+2) persoane decedate și 2 (+2) persoane rănite grav.
Miercuri și Duminică s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în ziua de luni.
Intervalele orare cu risc crescut de producere al accidentelor rutiere grave sunt 06.00-12.00 și 18.00-00.00, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în intervalul orar 06.00-12.00.
În cazul accidentelor ușoare, în perioada ianuarie-septembrie 2023 se înregistrează creșteri la toți indicatorii, și anume numărul accidentelor 223 (+14) și numărul persoanelor rănite ușor 288 (+16).
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere ușoare au fost: abaterile săvârșite de către bicicliști (40 accidente ușoare cu 40 răniți ușor), neacordarea de prioritate a vehiculelor (49 accidente grave cu 73 răniți ușor) și traversarea neregulamentară a pietonilor (16 accidente grave cu 17 răniți ușor).
43% dintre accidentele rutiere ușoare s-au înregistrat în mediul urban (111), iar restul de 57% în mediul rural (149).
81% dintre accidentele rutiere ușoare (211) s-au înregistrat în interiorul localităților, iar restul de 19% în afara localităților (49).
Cele mai multe accidente rutiere ușoare s-au produs pe străzi 138 (53%), urmate de rețeaua drumuri naționale, 80 (30%), drumuri județene 38 (15%) și drumuri comunale, alte 4 (2%).
Pe străzi s-au înregistrat 47% dintre persoanele rănite ușor în accidente (163/344 persoane rănite ușor).
34% dintre persoanele rănite ușor (117/344 persoane rănite ușor) s-au înregistrat pe drumurile naționale.
Artera care prezintă cel mai ridicat risc de producere al accidentelor rutiere ușoare este reprezentată de Drumul Național 3, unde au avut loc 25 (+5) de accidente ușoare cu 40 (+11) de răniți ușor.
Duminică s-au produs cele mai multe accidente rutiere ușoare (45), iar cele mai multe persoane rănite ușor s-au înregistrat, de asemenea, în ziua de duminică (59).
Intervalul orar cu risc crescut de producere al accidentelor rutiere ușoare este 1200-1800, înregistrându-se 83 accidente, iar cele mai multe persoane rănite ușor (109) s-au înregistrat tot între orele 0600-1200, interval orar care prezintă cea mai mare creștere a numărului de accidente ușoare, respectiv 80 (+21).
În primele 9 luni au fost organizate 502 acțiuni pe linie rutieră și aplicate 26.258 de sancțiuni contravenționale, dintre acestea 11.797 pentru viteză, 834 pentru abaterile săvârșite de pietoni, 900 pentru abaterile săvârșite de bicicliști, 292 pentru consumul de băuturi alcoolice, 259 pentru depășiri neregulamentare, 171 pentru neacordarea priorității vehiculelor, 69 pentru neacordarea de prioritatate a pietonilor și 11.936 pentru alte abateri la regimul rutier.
Au fost constatate 305 infracțiuni la regimul circulației, dintre acestea 93 pentru alcoolemie peste limita admisă, 77 pentru conducere fără permis, 42 pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive și 93 pentru alte infracțiuni la regimul circulației.
În primele 9 luni au fost efectuate 453 de testări Drugtest, fiind întocmite 42 de dosare penale de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Ca măsură complementară, au fost retrase 1.125 de certificate de înmatriculare și reținute 2.384 de permise de conducere.
Pe linie de educație rutieră au fost organizate 109 sedințe de educație rutieră în 79 de unități școlare și 21 de întâlniri cu grupuri țintă.
În continuare, creșterea siguranței cetățeanului rămâne obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor.
Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași va continua desfășurarea activităților, în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.
- Siguranța în unitățile de învățământ
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași acționează în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din județ, pentru a asigura un mediu sigur copiilor.
Fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare ale polițiștilor, iar, pentru un plus de siguranță, poliţiştii de la rutieră sunt prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei traficului, îndeosebi la orele la care copiii vin și pleacă de la unitățile de învătământ.
Premergător debutului noului an școlar, poliţiştii au verificat semnalizarea rutieră din zona unităţilor de învăţământ, au inventariat autovehiculele destinate transportului școlar și au discutat cu conducătorii acestora cu privire la obligațiile și măsurile pe care trebuie să le respecte.
Totodată, au fost și vor fi efectuate controale și la unităţile economice din zona adiacentă școlilor și liceelor, cu scopul respectării categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, dar și pentru verificarea modului de asigurare cu pază a unităților de învățământ, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.
În plus, pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii vor continua să organizeze pentru elevi, cadre didactice și părinți diferite activităţi preventiv-educative, pe tot parcursul anului școlar.
La nivelul județului Călărași, conform situației transmise de Inspectoratul Școlar Județean Călărași, funcționează un număr total de 294 unități de învățământ, dintre care 286 sunt instituții de învățământ publice, 4 unități de învățământ private si 4 cluburi pentru copii.
În ceea ce privește statutul juridic al acestora, 100 de unități de învățământ au personalitate juridică și 194 de unități de învățământ sunt fără personalitate juridică.
În ceea ce privește situația faptelor penale sesizate, în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în anul școlar 2022-2023, la nivelul județului Călărași au fost înregistrate 49 de dosare penale cu (57 de infracțiuni), situația operativă în acest domeniu se prezintă astfel:
,,Lovirea sau alte violențe” art.193 C.P – 25 infracțiuni, 7 în mediul urban și 18 în mediul rural, în incintă.
,,Vătămarea corporală din culpă” art. 196 C.P – 8 infracțiuni, 4 mediul urban în incintă și 4 în mediul rural, zona adiacentă.
,,Furt” art. 228- art.229 C.P – 5 infracțiuni, 1 mediul urban, 4 mediul rural, în incintă.
,,Purtarea abuzivă” art. 296 C.P – 4 infracțiuni, 3 mediul rural, 1 în mediul urban, în incintă.
,, Distrugerea” art.253 – 6 infractiuni, 4 în mediul urban și 2 în mediul rural, în incintă
„Agresiune sexuală” art. 219 – 1 infracțiune, 1 mediul rural, în incintă.
„Violarea sediului profesional” art. 225 – 1 infracțiune, 1 mediul rural, în incintă.
„Amenințarea” art. 206 – 5 infracțiuni, 3 în mediul urban și 2 în mediul rural, în incintă.
„Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” art. 372 – 1 infracțiune, 1 mediul urban, în incintă.
,,Părăsirea locului accidentului” art.338 alin 1 – 1 mediul rural, zona adiacentă.
Precizăm că, majoritatea infracțiunilor de lovire sau alte violențe au apărut ca urmare a unor conflicte spontane, produse de cele mai multe ori din motive puerile (împingeri, discuții în contradictoriu, etc.), fără forme specifice de organizare premeditată.
Precizăm că, în anul școlar 2022-2023, polițiștii au organizat acțiuni ce au vizat prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, prevenirea absenteismului școlar, prevenirea accidentelor de circulație și verificarea mijloacelor de transport școlar, dar și a semnalizării rutiere din zona unităților de învățământ.
Totodată, au fost organizate 328 de activități informativ-preventive al căror obiectiv a constat în combaterea consumului de droguri, a infracțiunilor cu violență, bullying-ului, traficului de persoane, dar și a infracțiunilor contra patrimoniului.
De asemenea, polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară au inițiat și derulat sesiuni de informare în cadrul celor două proiecte, respectiv „Folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților preuniversitar la nivelul județului Călărași”, fiind desfășurate 138 de activități preventiv-educative, în 112 unități de învățământ, iar în cadrul „Campaniei pentru prevenirea Cyberbullyingului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private”, au fost aplicate elevilor 158 de chestionare.
Mai mult, peste 2.400 de elevi au fost informați în cadrul campaniilor ”Fii inteligent, nu violent!” pentru prevenirea faptelor cu violență și ”Alege să fii liber!” pentru prevenirea consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
În plus, au fost desfășurate activități în baza „Campaniei Naționale de Prevenire a Faptelor sau Folosirea fără Drept de Obiecte Periculoase în Incinta Unităților de Învățământ”.
Pe parcursul acestui an școlar, unul dintre obiectivele noastre principale rămâne siguranța elevilor în unitățile de învățământ, dar și în proximitatea acestora, sens în care vor fi dispuse toate măsurile necesare pe acest palier al combaterii și prevenirii oricăror situații care ar putea afecta integritatea și siguranța copiilor.
III. Acțiuni de amploare din perioada septembrie – octombrie
PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE FURT CALIFICAT
La data de 28 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Lehliu-Gară, au efectuat 41 de percheziții, în județele Tulcea, Constanța, Brăila, Vaslui, Iași, Neamț, Brașov, Satu Mare, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți și Prahova, la persoane bănuite de furt calificat din societăți comerciale.
În urma activităților, au fost descoperite și ridicate 1,6 kg de canabis, 5 tractoare agricole, 34 de antene GPS, 60 de monitoare, 5 stații RTK, 10 calculatoarea pentru tractoare și 30 de cabluri.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2021 – prezent, persoanele bănuite ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de furt calificat din societăți comerciale agricole, de unde aceștia ar fi sustras echipamente GPS și utilaje agricole.
Au fost puse în executare 6 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, pentru audieri.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română.
La activități au participat polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, Poliției Orașului Fundulea, Poliției Orașului Lehliu Gară, Poliției Municipiului Călărași, Poliției Municipiului Oltenița, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Criminalistic, precum și Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.
De asemenea, au participat polițiști din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Vaslui, Iași, Neamț, Brașov, Satu Mare, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți și Prahova și luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
DEȘEURI PERICULOASE DESCOPERITE DE POLIȚIȘTI
La data de 6 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Călărași au pus în executare un mandat de percheziție la sediul unei societări comerciale, din județul Călărași.
În urma percheziției au fost descoperite și ridicate 114.850 de kilograme și 107.200 de litri deșeuri periculoase și nepericuloase, precum și un bazin de 5 tone, care conținea o substanță de culoare brun-roșcată, deversată în sol pe un perimetru de aproximativ 100 de metri pătrați.
Din verificarile efectuate s-a stabilit faptul că, deșeurile ar fi fost colectate de o societate comercială, specializată în eliminarea deșeurilor periculoase și nepericuloase, provenite de la diferite societăți comerciale din România, țări membre ale Uniunii Europene, cât și din țări din afara spațiului european.
De asemenea, au fost ridicate atât probe din sol, cât și din recipientele descoperite în incinta societății de către polițiști, în vederea continuării cercetărilor, urmând a se stabili trasabilitatea substanțelor.
În cauza, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor de neutralizare a produselor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.
La activități au participat polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Călărași, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale – Structura Arme chimice, biologice, radiologice, nucleare și explozivi cu randament înalt (CBRNE) din cadrul Poliției Române, precum și reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu.