Fundeni: Primarul Cărtușanu verifică lucrările de construcție la școala din localitate. VIDEO

You must need to login..!

Embed Code

Pe primarul Gheorghiță Cărtușanu ( PSD) este greu să îl găsești la birou. Proiectele sale presupun să fie acolo unde guvernul a alocat sume importante de bani, pentru dezvoltarea localității. An de an Cărtușanu se mândrește cu ce lasă în urmă comunității, iar cetățenii îl apreciază pentru asta. Este vorba de străzi asfaltate sau pietruite, reabilitarea Instituțiilor de învățămînt școlar, extinderea rețelei de apă, iluminat. Proiectele sale continuă în 2020 cu reabilitarea prin CNI a Căminului Cultural, realizarea unui stadion modern cu tribune, construirea unui dispensar modern și a unei farmacii și construirea unei școli moderne în locul Școlii cu clasele I – VIII. Pentru toate aceste proiecte primarul a reușit să obțină finanțarea din bani guvernamentali, prin diferite proiecte. Volumul mare de lucrări presupune o echipă de consilieri și de specialiști ai Primăriei cu expertiză în domeniu, dar mai ales o foarte bună comunicare cu cetățenii. Pentru că aici, la Fundeni Gheorghiță Cărtușanu ascultă ce spun aceștia pentru a stabili prioritățile Primăriei.

 

Unul dintre proiectele sale de suflet este școala. După reabilitarea a 3 Instituții școlare a venit rândul celui mai grandios proiect. Școala cu clasele I – VIII  a fost aproape demolată datorită condițiilor improprii de învățământ. Suprafața totală construită este de de 1261 mp la un corp și de 582 mp la alt corp, total 1843 mp.Lucrările au presupus efectuarea de o nouă zidărie cu structură de rezistență, 12 clase, 2 grupuri sociale mari, anexe destinate unei centrale termice, sală de sport, terenuri de sport. Pe teren primarul însoțit de dirigintele de șantier verifică periodic starea lucrărilor, progresul acestora. Ne prezintă grupurile sanitare insalubre ce trebuiesc demolate și resturile rezultate din demolare, depozitate pe locul unde vrea să realizeze un teren de sport modern.

Școlile sunt ale comunității, ale copiilor noștri. Ei trebuiesc să aibe condiții pentru a nu pleca din țară. Fundeni este o comună care are nevoie de bunăstare, și cu asta ne ocupăm noi, viceprimarul, echipa noastră. Trebuie să mulțumim guvernelor noastre. Nu numai investițiile în sănătate trebuiesc privite cu bun simț ci și cele din învățământ. Am încercat să facem investiții. Vechiul guvern ne-a ajutat, iar noul guvern este receptiv pentru reabilitare. Școala 2 a fost realizată prin program al guvernului, iar cealaltă prin fonduri europene. Cu voia lui Dumnezeu sper ca până la începerea noului an școlar să terminăm lucrările. Copiii învață acum în 2 schimburi la celelalte școli – spune primarul arătând școala ce se reface din temelii. Dirigintele de șantier explică stadiul lucrărilor la sala de sport și cele 2 săli de clasă din corpul nou.

Am învățat aici…Vreau să las ceva în urma mea ca primar. Nu o fac pentru mine ci pentru oameni. Investiția aceasta nu le mai dă dreptul cadrelor didactice să mai spună că nu mai sunt condiții. Cu bun simț lucrăm pentru țara noastră. E nevoie aici și de actul de educație. Vreau ca primar să mă ocup eu ca primar, iar de programul școlar să se ocupe cadrele didactice. Vreau responsabilitate, pentru o educație de bun simț. Școlile sunt administrate de noi de Primării, și trebuie să controlăm corect condițiile din școlile noastre. După terminarea clădirii vreau să aloc timp, bani și muncă pentru a sistematiza curtea interioară, să arate altfel, cu un miniteren de fotbal, unul de baschet, flori, trandafiri, gazon. Primarul a cerut ca lucarna de la intrarea școlii să fie conservată. Este vorba și de istorie spune primarul, arătând că este ușor să demolezi. Investiția se justifică, explică acesta. Consolidarea cu fundații, armarea pereților, grupuri noi sociale cu instalații totul bine compartimentat – trebuiesc lăsate generațiilor ce urmează. Nu sunt vorbe ci fapte. Acestea ne definesc ca oameni. Învățăm din muncă…

Primarul ne prezintă cum erau înainte toaletele din curtea școlii, un concept care nu mai există acum la școlile din localitate. Construirea presupune finisaje ce au costuri mari..La fel și amenajarea spațiilor din curtea școlii Amenajarea, sistematizarea, drenajul apelor, realizarea unui gard – presupun costuri. Nu îmi pare rău, fac totul cu drag și pasiune, cu sufletul pentru tot ceea ce fac. Sunt primar din cauza cetățenilor. Vreau să demonstrez încrederea lor prin muncă. Vreau să dezvolt comuna, și cer sprijinul parlamentarilor pentru dezvoltarea satului românesc. Vreau să termin ce mi-am propus. Pe margine este ușor să stai. Pe teren este greu să demonstrezi ceea ce ești…a finalizat primarul din com. Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu