Eduard Grama face un bilanț a celor 8 luni de muncă la Ecoaqua și descrie problemele acesteia. VIDEO

You must need to login..!

Embed Code

Astăzi 14 decembrie, Eduard Grama a informat despre activitatea sa de 8 luni dar și  preocupările Ecoaqua Călărași.Totodată a răspuns cetățenilor prin întrebările puse de presă.
Astel s-a informat despre investițiile realizate prin fonduri europene la nivelul a 33 U.A.T.-URI / ADI, un contractpentru 80 localități. Privind facturarea corectă s-a arătat că s-a depus documentația pentru finanțare pentru digitalizare. Toate blocurile din mun. Călărași/ toți abonații vor fi dotați cu contoare inteligente cu telecitire, astfel încât nu va mai fi nevoie de acordul cetățenilor pentru a li se citi contorul, și nu va mai fi oportunitate pentru unii de a declara că nu au consumuri/ ori declara altele foarte mici. 
Grama a informat că și-a mărit echipa cu oameni tineri. Ecoaqua avea salariați cu media de vârstă de peste 50 de ani. Acum se fac încadrări de ingineri, oameni cu expertiză. S=a justificat încadrarea de personal pentru a se face față nu numai cerințelor proiectului POIM dar mai ales pentru a răspunde activităților zilnice de întreținere reparații ori la alte lucrări din municipiu, ce presupun personal calificat. Grama a descris modul de facturare. El a dat exemple cu cetățeni care au transmis index zero în condiții când au consum, fapt pentru care cei buni platnici plăteau și aceste consumuri. Grama a dat dispoziție pentru aceștia care nu își acordă consumul real să li se factureze prin paușal 6,3 metri cubi de apă. Cantitățile facturate apoi rectificate vor fi facturate în minus prin proces verbal. S-a accentuat asupra responsabilității cetățenilor de a fi corecți și de a comunica corect indexul. 
Dacă înainte fondul de salariu era asigurat din încasări în proporție de 61% acum 3 ani, astăzi acesta este de 37% din tariful apei. Prețul apei se raportează la amortizarea investițiilor prin aprobarea strategiilor de tarifare. ADI și-a dat prima dată acordul, după care am obținut acordul de finanțare. Grama a vorbit despre creșterea prețului la energia electrică cu 70% și de greutatea de a cumpăra energie, furnizorii nevrând să asigure un preț corect și constant. Prețul clorului este asigurat de un singur producător național la prețuri foarte mari. Pentru a complementa lipsa de energie am asigurat generatoare electrice pentru fiecare stație. Am depus în aprilie un proiect pt 2 Mw energie electrică produsă cu panouri fotovoltaice. Sunt peste 5000 proiecte depuse prin PNRR. Dacă ni se va aproba în decembrie finanțarea, atunci prin vara ce urmează vom avea energie electrică independent de furnizor. 
Grama a indicat disperarea instituțiilor statului de a face controale. Antifrauda, DSP, Garda de mediu și alții sunt în control permanent la Ecoaqua. Una dintre probleme este furnizarea apei industriale drept potabilă la Vărăști, responsabilitatea fiind a administrației locale.