Referitor la activitatea mea parlamentară, am semnat 146 de inițiative din care 45 au devenit legi.
Dar trei dintre ele, pentru că activitatea parlamentară este una destul de complexă și practic inițiativele noastre legislative trec prin mai multe comisii, trei dintre proiecte unde sunt inițiatorul principal și la care țin foarte mult, au devenit legi. Este vorba de legea de raportare a stocurilor pe care, mă rog, Ministerul Agriculturiei într-un final a reușit să-i facă norme, tocmai ca să vedem care este volumul de cereale pe care România îl are în tranzit de la Ucraina astfel încât să putem să solicităm despăgubiri pentru fermierii noștri. Pentru că neavând date clare nu avem cum să cerem niște sume la Comisia Europeană. Apoi, este vorba de acea schemă de ajutor de stat, am dat pe ceea ce înseamnă sectorul de legume, fructe pe ambalare, sortare, etichetare și transport la legume, fructe și cartofi. Și nu în ultimul rând, eu împreună cu domnul senator Ciprian Pandea am inițiat Legea de certificare voluntară DOR. Este prima schemă de certificare voluntară din România în care practic se creează un cadru legal prin care micii producători să poată să-și individualizeze producția autoctonă, astfel încât consumatorul să aleagă în cunoștință de cauză.
Eu cred că județul Călărași, un județ eminamente agricol, cu ferme atât din sectorul vegetal cât și industria alimentară, merită o atenție mai mare. Știu că avem un secretar de stat din partea județului Călărași în cadrul Ministerului Agriculturii. Din păcate, aici fac o remarcă și nu o fac în sens peiorativ, doar că ar trebui să ne dea de gândit. Dumneaei e preocupată foarte mult de sesizări ale foștilor colegi din cadrul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Călărași, de a trimite corpul de control al ministrului. În condițiile în care, dacă este să ne uităm pe cifrele pe care le-au pus la dispoziție APIA, constatăm, practic, că avem o situație de plăți la 9 ianuarie 2024 de 39.943.300 în conturile fermierilor, cu un procent de plăți bun în comparație cu alte județe. Și eu cred că noi trebuie să sprijinim atât activitatea funcționarilor care vin în sprijinul fermierilor, și mai puțin să ne preocupe corpul de control al ministrului, să-l folosim pe post de bau-bau sau de răfuieli politice.
Asta ne arată foarte mult cât de preocupați sunt reprezentanții județului Călărași în cadrul Ministerului Agriculturii. Probabil că ați văzut că a fost domnul ministru al Agriculturii într-o întâlnire festivă la Consiliul Județean, în care au curs promisiunile electorale, dar neacoperite și de fapte. Ministrul ”o să facem”, eu am și spus că dacă astăzi agricultura României are o problemă, cea mai mare problemă este chiar ministrul Agriculturii, care, din păcate, singura lui calitate este că vine dintr-un județ Olt, care pune ministru, dar nu-l recomandă absolut nimic.
O să mă întrebați de ce nu funcționează coaliția la nivelul domeniului agriculturii. E un dialog al surzilor, nu pot să discut cu cineva care habar n-are despre agricultură și despre regulamente europene. Singura lui preocupare majoră pe care o are în acest moment este să plătească stuful. Ați văzut că a fost o anchetă jurnalistică la ProTV, unde două firme din Tulcea au depus cereri de subvenție pe stuf, în condițiile în care, ce să vezi, chiar domnul ministru, în momentul în care era președintele Comisiei de Agricultură, a fost inițiatorul unui amendament absolut ciudat. Da, mă rog, asta probabil altcineva trebuie să spună despre povestea asta, doar că ar trebui să le spună fermierilor care astăzi protestează, că preocuparea dumnealui este să plătească stuful ca furaj pentru animale. Așa că, în condițiile în care noi avem fermieri la nivel național, un procent, estimăm noi, destul de mare, care riscă să intre în insolvență, oentru că nu își pot onora obligațiile către furnizorii de input-uri.
O altă chestiune pe care vreau să o ating este reabilitarea sistemului principal de irigații, unde, din păcate, după ce în 2020 am avut o secetă pedologică cumplită, unde am reușit plătim, guvernul liberal, din care am făcut și eu parte ca secretar de stat, despăgubiri la secetă de 866 de milioane de lei.
Am reușit să redeschidem cinci amenajări de irigație din infrastructura principală, care nici până astăzi n-au intrat în reabilitare. Practic, erau unele amenajări care nu mai erau viabile din 1992, ca să vă faceți așa o impresie.
Am văzut și bugetul Ministerului Agriculturii, să știți că eu nu pot să fiu de acord cu abordarea că, dacă suntem în coaliție, trebuie neapărat să votăm toate prostiile partenerilor din coaliție. Este un buget mincinos care este construit, chiar dacă au spus că este 2,18% din PIB, este un buget mincinos care e construit pe credite de angajament și pe absorție de fonduri europene. Adică toți banii care sunt pe pilonul 2 de la AFIR, dânsul i-a trecut ca fiind plătiți anul acesta. Este o minciună sfruntată. Dar e tipic, la ei, nu mă surprinde absolut deloc. Că marea preocupare este de imagine și de manipulare și mai puțin pentru a face lucruri serioase. Am văzut că a anunțat că până la sfârșitul lunii va face reorganizarea direcțiilor agricole. Eu îmi doream, eu am un proiect de lege pe care o să îl depun pe legea Camerelor Agricole, îmi doream ca direcțiile agricole să se desfințeze pentru că sunt anacronice într-o agricultură eminamente privată.
Și o altă chestiune pe care liderii noștri politici la nivel european, e vorba de domnul Daniel Buda și de domnul Dan Motreanu, prin grupul PPE încearcă să găsească o soluție juridică la nivelul Comisiei Europene pe ceea ce înseamnă pârloagă, pentru că anul acesta fermierii care vor depune o cerere unică de plată, vor fi nevoiți să lase 5% din suprafață exploatației de pârloaga, în condiții în care timp de foarte mulți ani fermierii s-au străduit să cultive terenul, să scape de infestarea de boli dăunători și de bălării și să realizeze rotația culturilor.
La Legea bugetului de stat vreau să vă spun că am făcut două amendamente care mi-au fost admise.
Este vorba de alocarea de 500 de mii de lei în localitatea de unde sunt, e vorba de localitatea Chiselet pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă. Dar și în localitatea Spanțov, este vorba de două obiective de investiții, despre o bibliotecă școlară și un club al elevilor. Suma este tot 500 de mii de lei.
Practic, așa cum ne-am propus la momentul la care am candidat pe listele Partidului Național Liberal cu echipă tânără, să încercăm să dezvoltăm Călărașiul.
Încercăm să venim cu soluții și încercăm să fim cât mai onești în relația cu cetățenii, astfel încât să nu promitem ceea ce nu putem face.
Tache Mirela, candidat la Alegerile parlamentare din partea PSD Călărași a răspuns invitației jurnaliștilor pentru a răspunde privind Programul PSD pentru IMM-uri și parteneriat care se bazeaza pe 4 piloni majori: Crearea unui ecosistem de afaceri c
Întoarcerea acasă a tinerilor plecați la muncă în străinătate este un obiectiv al PSD. În domeniul agriculturii, deputatul PSD Bîrcă Constantin a arătat despre acordarea de prime pentru instalare a tinerilor în agricultură după criterii care favo
Deputatul Bîrcă Constantin a răspuns întrebărilor presei privind programele și măsurile sectoriale întreprinse de PSD în sectorul agriculturii. El a arătat despre faptul că creșterea producției agricole românești depinde de modernizarea și exti