Descinderi în Călărași și Ilfov. D.I.I.C.O.T. a săltat alt grup infracțional organizat, camătă și proxenetism. VIDEO

You must need to login..!

Embed Code

La data de 29.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus reținerea a 5 inculpați, și luarea măsurii controlului judiciar față de al șaselea inculpat, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și proxenetism.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2019, pe raza județului Dâmbovița, unul dintre inculpați a inițiat și constituit, alături de alți trei inculpați, un grup infracțional organizat, la care, pe parcurs, au aderat și alte persoane, în scopul comiterii infracțiunilor de cămătărie și proxenetism.
Astfel, aceștia au recrutat mai multe persoane vătămate pe care  le-au determinat să practice prostituția, atât pe teritoriul României, cât și în străinătate ( Germania și Marea Britanie), în scopul obținerii unor câștiguri materiale importante.
De asemenea, începând cu anul 2019 și până în prezent, membrii grupului, persoane neautorizate, au acționat în mod coordonat și s-au sprijinit reciproc în vederea oferirii cu titlu de împrumut a unor sume de bani diverselor persoane care se confruntau cu dificultăți financiare. Procedând în această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au împrumutat mai multe persoane, obținând beneficii financiare importante din dobânzi ( de exemplu suma de aproximativ 120.000 lei a fost obținută doar de la trei persoane vătămate).

 Pentru a ascunde caracterul ilicit al împrumuturilor, inculpații amanetau în prezența persoanelor vătămate o anumită cantitate de bijuterii, suma obținută fiind împrumutată acestora.
În schimbul sumei împrumutate, părțile vătămate trebuiau să plătească atât dobânzile cămătărești (încasate bilunar), cât și cele percepute de casele de amanet pentru depozitarea bijuteriilor, dar și suma necesară răscumpărării acestora de la casele de amanet.


De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească dobânzile exagerate, membrii grupului au recurs la amenințări,  intimidări și presiuni psihice.
În urma celor 13 percheziții domiciliare efectuate în cursul zilei de ieri, au fost identificate și ridicate sume de bani, peste 1.700 de contracte pentru depuneri la amanet, alte documente privind evidența operațiunilor de cămătărie.
 În cursul zilei de astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă a celor 5 inculpați.
Acțiunea a fost realizată împreună cu polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Ploiești și SCCO Buzău și IPJ Dâmbovița și al jandarmilor din cadrul IJJ Dâmbovița și Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.
Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.