CJ, CJCC, Primăria Călărași și Asociația Cultul Eroilor au sărbătorit Ziua Unirii

You must need to login..!

Embed Code

Ziua Micii Uniri a coincis în acest an cu împlinirea a 40 de ani de la înființarea Județului Călărași
Cu ocazia evenimentului organizat de Ziua Unirii în sala Barbu Știrbei  de către CJ, CJCC ș Primăria Călărași au vorbit despre însemnătatea evenimentului mai mulți istorici călărășeni. Dacă discursul prof. Dr. Ioan Budu s-a orientat mai mult pe condițiile în care s-a înfăptuit unirea, prof dr. Constantin Tudor a vorbit despre însemnătatea evenimentului corelat cu sărbătorirea în aceeași zi a 40 de ani de la înființarea județului Călărași, descriind personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza în vreme ce profesorul Radu Ștefănescu a citat mai multe comentarii ale vremii și versuri în legătură cu unirea.
Așa după cum este cunoscut mai tuturor călărășenilor, la 18 aprilie 1833, Călărașii au devenit capitala județului Ialomița, poziție în care a rămas până în anul 1952, când s-a desființat regiunea Ialomița. În anul 1968 când s-au reînființat județele desființate în anul 1950, Călărașiul care avea de partea sa toate atuurile: tradiția istorică, numărul populației, dezvoltarea economică, etc. a fost privat de poziția de capitală de județ, pentru reînființatul județ Ialomița, capitala stabilindu-se la Slobozia, la acea vreme un târg mai mare în imensitatea Bărăganului.
Analizând situația administrativ-teritorială a țării, mai marele de la București și ciracii din jurul său constatând probabil că decizia luată în 1968 nu a fost corectă, au stabilit reorganizarea județelor Ilfov și Ialomița și înființarea a încă două județe: Călărași și Giurgiu.Iată ce scrie în raportul secției organizatorice a CC al PCR: „ S-a analizat posibilitatea creării a trei județe din actualele județe Ilfov și Ialomița rezultând următoarele: județele Giurgiu, Ialomița, Călărași”, acesta din final urmând să aibă: un municipiu, un oraș, 50 de comune din care 2 suburbane și 154 de sate, 340.056 locuitori, 478,4 mii ha suprafață totală, din care 395,4 mii ha teren arabil, 14 consilii unice agroindustriale și cooperatiste cu 22 întreprinderi agricole de stat și 80 cooperative agricole de producție. Valoarea producției industriale urma să fie de 6,4 milioane lei. Și, într-adevăr, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 15 din 23 ianuarie 1981, se repara oarecum ceea ce se stricase în 1968, fosta capitală a județului Ialomița, orașul Călărași devenind reședința județului Călărași, creație nouă pe harta României.
Sala Barbu Știrbei a fost bine organizată pentru desfășurarea evenimentului, cu respectarea regulilor de distanțare socială mulți pensionari participând la eveniment. Satisfacția acestora a fost la finalul manifestării evoluția ansamblului de dansuri populare Bărăganul aparținând Centrului Județean de Creație și Cultură Călărași.
La sfârșitul manifestării viceprimarul Dragu Nicolae a mulțumit pentru expunere istoricilor, pentru evoluția ansamblului folcloric dar și celor prezenți la eveniment.