Belciugatele: Tinerii își cer înapoi locurile de case. Iată ce le spune primarul liberal…VIDEO

You must need to login..!

Embed Code

Pe data de 10.05.2009, conform documentației din dosarul 503/2008, Comisia de punere în posesie a com. Belciugatele acorda căte 500 metri pătrați de teren la 20 de familii de tineri pentru a-și construi case. Terenurile erau intravilanul loc. Măriuța, situate la periferia acestuia lângă drumul principal de acces. Posesia nu s-a stabilit întîmplător ci în conformitate cu prevederile legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, prin Hotărărea Consiliului local în timpul mandatului fostului primar PSD Dinei Petre.

Terenurile au fost bornate atunci, delimitate de specialistul în măsurători topografice Hopodata Marin, iar un tânăr, tată a 5 copii și-a turnat chiar și fundație a casei pe amplasamentul acordat conform procesului verbal de punere în posesie. După 2012, an când din motive de sănătate fostul primar Dinei nu a mai putut candida pentru a-și continua cele 7 mandate de primar, cetățenii l-au ales pe primarul liberal Gurlui Mihai. Aceștia au constatat că terenurile ce li s-au acordat în mandatul lui Dinei au fost ocupate de alți cetățeni care și-au cultivat lucernă sau porumb deși terenul este intabulat în categoria intravilan. Curioși de ceea ce se întîmplă aceștia au declarat că au fost la noul primar, care le-a spus că actele de punere în posesie nu mai sunt valabile. La fața locului un vecin al așa zișilor împropietăriți le spune cine sunt noii proprietari…prieteni ai noului primar  sau membri PNL. Aceasta le-ar fi deschis calea de a obține niște titluri de proprietate pe suprafețe unde acum își cultivă ce vor.

Cetățenilor revoltați nu le vine să creadă ale cui sunt terenurile și motivul că li s-ar fi acordat pentrucă la marginea drumului se aruncau gunoaie, animale moarte. Așa ceva nu se ntîmpla în vremea cînd Dinei era primar…Pentru a preveni un scandal cu primarul Mihai Gurlui și a unui protest generat de deplasarea celor împroprietăriți doar pe hârtie în Primăria Belciugatele taman când Corpul de control face un control de audit, ne-am deplasat noi la acesta cu documentele celor în cauză. Inițial primarul Gurlui nu a vrut să ne primească decăt după ora 17 – atunci când programul de lucru se termină. Insistenți, la rugămințile noastre Mihai Gurlui ne declară la prezentarea copiilor după câteva dintre procesele verbale de punere în posesie că documentele sunt valabile și că nu este adevărat că le-ar fi spus celor în cauză că nu mai sunt valabile. Gurlui s-ar bucura ca pe aceste terenuri să se construiască case de cei tineri, mai ales că populația comunei a scăzut și natalitatea este jalnică. Înrebat care este starea tehnică și juridică a acelor terenuri situate la ieșire din Măriuța, el ne spune că tot cei care au documente le cultivă – deși realitatea din declarațiile lor este alta.

Nu reușim să aflăm detalii despre aceste terenuri, decât că primarul âi așteaptă pe cei în cauză la Primărie pentru a le confirma că documentele sunt de data aceasta …valabile. Valabilitatea presupune legal întocmirea unor titluri de proprietate, documente vizate de OCOT, Prefectură, Direcția Agricolă și Primărie. În aceste condiții fostul primar Dinei Petre își lansează în aplauzele și strigătele mulțimii candidatura de primar. I se cere să reprezinte pe tinerii care își vor înapoi terenurile. Dinei le strânge documentele și promite că va rezolva el situația. Pentru că tinerii nu merită să fie umiliți ci ajutați, așa cum a dovedit în mandatele de primar pe care le-a avut. Dinei le-a spus tinerilor că deși are 70 de ani, Dumnezeu îl va ajuta să își termine proiectele, acelea pe care Gurlui nu le-a terminat. El a arătat cum apa intră în locuințele lor pentru că actualul primar nu a fost măcar în stare să facă șanțuri de scurgere a apei. La fel, Dinei arată chiar pe o stradă apropiată Primăriei cum șanțurile de scurgere nu au fost finalizate ca în proiectul de canalizare, deși s-a făcut recepția lucrărilor și firma executantă și-a luat bine mersi banii. Că va câștiga viitoarele alegeri vom vedea. Dinei spune că va schimba echipa sa cu tineri care să îl ajute și va inventaria fiecare suprafață de teren acordată de Mihai Gurlui. Se arată cum mulți bucureșteni au fost împropietăriți, li s-au făcut acte de identitate pentru a-l vota pe Gurlui ca primar, și pe PNL în Parlament.

După ce l-au votat, se arată că bucureșteni s-au convins de noul primar că i-a păcălit și nu le-a asfaltat străzile pietruite în mandatul primarului PSD Dinei. Un exemplu este satul Cojești unde bucureștenii nu mai locuiesc. Și Mihai Gurlui acceptă că mulți bucureșteni nu mai locuiesc în comună. Doar 2-3 familii…Sărăcia satului din județul Călărași se reflectă perfect la Belciugatele. Unde mergi oamenii își arată supărarea. Noul primar le-a distrus podețele pentru a lăți o șosea. Acum nu mai pot urca nici măcar în curțile lor, terenul fiind abrupt. Sunt oameni în vîrstă, care nu mai suportă să vadă cum apa se scurge pe șosea. Sau cum serviciul de salubritate este oferit preferențial membrilor PNL. Doar aceștia beneficiază de tomberoane din plastic pentru depozitarea gunoiului. Restul sunt simpli cetățeni care trebuie să își depoziteze gunoiul în saci. Protestatarii nu vor să mai meargă la primar să își ceară drepturile. Ei indică că doar prietenii acestuia, cei aflați în relații de afaceri sau membri PNL beneficiază de rezolvarea problemelor personale. Restul, rămân doar simpli cetățeni, oameni cărăra li se răspunde confuz sau cu aviz negativ după 30 de zile – termenul legal maxim pentru a primi un răspuns. Asta descriu cetățenii aici la Belciugatele. Comuna scufundată în sărăcie nu are ce să le ofere celor tineri, a căror soartă actualul primar liberal o plânge în fața presei.

Acoperișul fostului Dispensar este dat jos și lăsatsă se degradeze sub ploi și zăpada. Nu s-a lucrat deloc la el de peste 1 an, deși primarul ne soune că…culmea sunt bani pentru aceasta. Suntem vrăjiți cu consolidarea acestuia, cu o așa zisă extindere, deși la fața locului nimic nu s-a schimbat de luna trecută…Buruiana de peste 2 metri acoperă clădirea fostului dispensar și se afișează falnic chiar în fața geamului de la biroul primarului. Aflăm de la fostul primar că în comună erau doar 9 asistați social care acum au ajuns la 100, dar nu sunt puși la muncă la salubrizarea comunei. Actualul primar dezminte și ne spune că mai are doar…7 asistați social. Că se gândește cum să externalizeze serviciile pentru curățenia comunei acoperită de buruiană. Buruiana acoperă totul. Curtea școlii din Cojești, terenul de fotbal, curtea așa zisului Cămin Cultural, a stației de pompare a apei, dar și terenuri din fața unor case unde proprietarii au plecat de mult…Aflîm de la noul primar că prețul apei în Belciugatele este foarte frumos, de doar 4 lei – deși au 2 puțuri forate de adîncime din care amîndouă ar fi funcționale – deși lumea nu crede asta, indicând lipsa presiunii apei. În ciuda criticilor dure, aspre, pe care noi – o parte a presei le-am prezentat în filme sau fotografii, cu opinii ale oamenilor…primarul Gurlui ne spune că a asfaltat în cele 2 mandate vreo 12 km de stradă. A mai montat și vreo câteva corpuri de iluminat. Mai sunt multe de făcut spune el, dar mai are nevoie de un mandat. Un mandat pe care PSD și mulți cetățeni nu vor să îl mai acorde. Domnul primar Gurlui a promis la comunicare, la transparența muncii sale. Pentru că spune că are multe proiecte pentru oameni. Sunt lucruri pe care noi, presa le vom prezenta de la fața locului, așa cum am demonstrat-o până acum. VIDEO.